Reklama
 
Blog | Akademie mladých lídrů

Zasedání zastupitelstva MČ Praha 5, 15.11.2011

Akademie mladých lídrů

2. 1. 2012 13:01

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

            Zajednak bylo skoro nemožné sehnat místo k sezení, protože zde bylo přítomno několik desítek (odhadem kolem padesáti, většinou starších) občanů, kteří se přišli na zasedání podívat. Zadruhak byly na místě dvě kamery, které měly celé zasedání natáčet, a jak jsme byly v úvodu informováni, veškeré dění bylo online k vidění na internetu (podle mě vělmi chvályhodný krok). Do třetice jsem byl příjemně překvapen zasedací místností, která byla velmi hezky zrekonstruovaná a měla dobrou atmosféru.

Podařilo se mi sehnat přeci jen jedno místečku téměř přesně se začátkem zasedání. Tak jsem si konečně mohl prohlédnout, jací zastupitelé zde vlastně sedí. Celkový počet zastupitelů (45) a jejich rozdělení podle stran jsem znal dopředu, otázkou ale bylo, kolik jich skutečně přijde. Dle prezence jich bylo přítomno 37, což je podle mě relativně vysoké číslo. V zastupitelstvu je 12 žen a dle mého odhadu jen tak 4-5 lidí do 30-ti let věku.

 Zasedání zahájil a následně i celé vedl starosta. Často předával slovo navrhovací komisy, která vždy četla jednotlivé návrhy k hlasování. V úvodu mě zaujalo skládání slibu člena zastupitelstva (jeden ze zastupitelů rezignoval a nahrazoval ho nový), připomnělo mi to trošku prezidentský slib („budu ctít ústavu a zákony ČR“ atd.), jen místo všech občanů ČR sliboval jednat pouze v zájmu občanů MČ Praha 5.

Reklama

Zajímavá informace přišla hned ze začátku – Magistrát hl. města Prahy se ohradil proti změně jednacího řádu, schválené na minulém zasedání zastupitelstva. Změnou se omezily veškeré příspěvky občanů během zasedání na maximálně 15 minut. Magistrát prohlásil, že to není v souladu s platnými normami. Následně zastupitelé odhlasovali novou změnu – každý občan teď má až 3 minuty na příspěvek.

Během zasedání se projednávalo několik věcí, které mi nepřišly moc zajímavé například spoustu prodeje a zamítnutí prodeje pozemků, patřící městské části, atd. Mimochodem, asi 10 minut po začátku zasedání přišel Radek John, také zastupitel Prahy 5, vypadal totálně unaveně a většinu času si hrál s mobilem. Zastupitelé se k většině projednávaných témat nikterak nevyjadřovali (po starostou pronesených slovech „Otevírám diskuzi“ se většinou rozhostilo hrobové ticho), dokonce jsem si u většiny zastupitelů všiml, že si před hlasováním o návrhu vůbec neprocházejí a nečtou předložené materiály.

Výjimkou bylo jedno velice zajímavé projednávané téma – totiž návrh na zrušení jedné ZŠ a sloučení jejích žáků s jinou školou. Proti návrhu byla na zasedání doručena petice s 1624-mi podpisy. Jak jsem záhy pochopil, většina přítomných občanů přišla právě kvůli tomuto návrhu, protože jakmile byl „divákům“ udělen prostor, vyslechly jsme několik plamenných tříminutových projevů proti zrušení této školy. Po asi sedmi příspěvcích ze strany občanů následovala argumentace ze strany předkládajícího (jeden z radních), proč je dobré pro návrh hlasovat a relativně dlouhý sled příspěvků různých zastupitelů.

Navdory tomu, že zdaleka ne všechny připomínky a dotazy občanů byly řádně vysvětleny, nakonec byl návrh jednoznačně schválen (30 hlasů pro). Velmi pozitivně mě ale překvapila aktivita občanů a jejich schopnost bojovat proti opatření, které se jim nelíbí. Na druhou stranu i argumentace ze strany radních byla poměrně věcná a důvod se dal pochopit. Netroufám si soudit, zda zrušení je či není dobrý nápad, být ale zastupitelem, nehlasuji „pro“ do té doby, než by se veřejnosti vysvětlili všechny sporné body.

            Byl to velmi zajímavý zážitek a mám pocit, že jsem se z jednoho zasedání naučil o zastupitelské demokracii možná víc než ve škole.