Reklama
 
Blog | Akademie mladých lídrů

Z libereckého zastupitelstva: „Kolegové, chovejte se slušně, ať můžem pracovat!“

Nepochopila jsem lhostejnost zastupitelů - když byl prezentován projekt, většina politiků prohlížela své mailové schránky, věnovala se vlastní činnosti nebo si spolu povídala.

           Dne 27. 10. 2011 jsem se zúčastnila veřejného zasedání libereckého zastupitelstva. Zasedání začínalo v 15:00, odešla jsem po dvou hodinách, kdy se zastupitelé dostali k 5. bodu programu z 25. V zastupitelstvu města Liberce zasedá 39 osob, z nichž 11 jsou ženy. Mladší třiceti let je pouze jedna osoba. Na zasedání bylo v 15:00 přítomno 31 zastupitelů. V průběhu přišli další tři. Z občanů dorazilo asi 30 lidí v širokém věkovém rozhraní. 
 Moderátorkou odpoledne byla primátorka Martina Rosenbergová, která na začátek zopakovala pravidla (např. že každý zastupitel má 3 min na svůj příspěvek) a představila formu zasedání. Pak už přišly na řadu jednotlivé body hlasování. Každý problém byl nejprve představen, poté si mohli zastupitelé vyměnit své názory a nakonec bylo hlasováno. 
Z prvních bodů programu jsem vyslechla diskuzi k rozvoji zdravotnické a záchranné služby a stavby heliportu u nemocnice. Projekt prezentoval ředitel nemocnice, kterého, jak se mi zdálo, ovšem nikdo neposlouchal. Jeho prezentace se zdála být zdlouhavá s nejasnými informacemi. Dále se projednávalo výběrové řízení o nájemce školy v městské části Františkov. Po této prezentaci pana Šolce přišla vyostřená diskuze, která se týkala možné korupce právě pana náměstka pro ekonomiku a systémovou integraci úřadu. Pan Korytář ho obvinil z nesprávného jednání, ze kterého plynuly Šolcovy osobní zisky. Občané na tuto diskuzi reagovali potleskem.
Zasedání ve mně nezanechalo nejlepší dojem. Výsledky většiny hlasování, která jsem viděla, byly jasné: pro koalice, proti opozice nebo naopak. Nepochopila jsem lhostejnost zastupitelů – když byl prezentován projekt, většina politiků prohlížela své mailové schránky, věnovala se vlastní činnosti nebo si spolu povídala. Stalo se také, že dva zastupitelé sedící vedle sebe na svém notebooku nahlas pustili jakési video, kterému se smáli, což narušilo celý program. Paní primátorka, ve své roli moderátorky poměrně nervózní, je okřikla slovy: „Kolegové, chovejte se slušně, ať můžem pracovat!“
          Tímto bezohledným chováním zastupitelé před veřejností ukazují a bezostyšně potvrzují fakt, že hlasování je již předem rozhodnuto a zasedání zastupitelstva je jakousi formalitou, která zjevně většinu zastupitelů obtěžuje a má pro ně minimální význam. Jediným, čím se opravdu zabývali, bylo vzájemné osočování a připomínání dřívějších přešlapů, které udělali. Tím se někteří zastupitelé stavěli do role hrdinů, co mají přehled, naopak ti druzí byli spíše v roli padouchů, kteří chtějí zbohatnout na veřejných záležitostech a v řečnictví se moc nevyznají.

          Chtěla jsem se podívat na výsledky hlasování zastupitelů, avšak na stránce zastupitelstva je poslední přidaný zápis z června 2011.

Reklama